More projects


Internationale kantooretiquettes

 

Onze favoriete clichés op de internationale werkvloer

De etiquette op de werkvloer is bij een 'gewoon' Nederlands bedrijf of in Nederland soms al lastig genoeg. Hoe zit het als je met buitenlandse collega's of in het buitenland werkt? Normale zaken als werktijden, wat je meebrengt voor de lunch of waar je het over hebt bij de koffiemachine (of de rookruimte zoals in Frankrijk) kunnen dan opeens een 'ding' worden.

Ter ere van Wereld Cliché Dag verzamelden we bij Stylight onze favoriete werkgewoonten van collega’s uit zes andere Europese landen. Omdat sommige clichés niet kloppen en anderen juist wel. En vooral om al die verschillen - cliché of niet - te vieren!

 • Werken in Zwitserland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Duitsland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Frankrijk kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Engeland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Italië kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Nederland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Spanje kantooretiquettes Stylight
[unex_ce_button id="content_y849a5swq,column_content_ukt6paaoj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#000000" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#d60000" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#d60000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/11/Internationale-kantooretiquettes-Europa-Stylight.zip" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD SLIDES[/ce_button]

Werktijden, koffie en de lunch

Waar een werkdag in Nederland gemiddeld om negen uur begint (en ook echt niet later dan dat), starten ze in Parijs pas nadat ze een koffie en een croissant achter de kiezen hebben (zo rond een uur of tien). Ook Italianen beginnen over het algemeen later dan ze zouden moeten. Dat gebeurt niet in Duitsland, het land waar, net als in Zwitserland, punctualiteit hoog in het vaandel staat. Het is niet voor niks een van de 10 meest favoriete woorden van onze Oosterburen. Overigens geldt die Pünktlichkeit voor zowel vergaderingen als de after work borrel.

Dankzij de nodige kopjes koffie werken Italianen ondanks hun langzame start wel de hele dag door. En houden ze van socializen, vooral onder het genot van een caffè. Onthoud wel dat je na 11.00 uur geen cappuccino meer drinkt. Je zelfgemaakte bammetje opeten achter je bureau? Allebei zijn not done in Italië. In Engeland is dat laatste juist weer de standaard; je haalt echter wel een sandwich of salade af in The City. En op zomerse dagen zijn er Summer Fridays, dan ga je rond drieën gezamenlijk richting de pub. In Spanje werk je in de zomer juist de hele dag door, lunch je pas rond 16.00 uur, zodat je eerder naar huis kan. Als je baas dat in ieder geval ook doet, je gaat immers niet eerder weg! In Frankrijk duurt de lunch minimaal een uur, bij voorkeur buiten de deur, en drink je nog een koffie voordat je teruggaat naar kantoor. Iets zuiderlijker duurt de lunch soms wel twee uur; er zijn zelfs Spaanse bedrijven waar medewerkers naar huis gaan om samen met de familie te lunchen.

En hoe laat gaan je internationale collega’s naar huis? Waar we in Nederland het liefst tussen vijf en zes richting huis gaan, zullen ze je in Italië vragen of je parttime werkt. In Frankrijk vertrek je pas 19.00 uur, in Spanje zelfs nog een of twee uur later (afhankelijk van hoe laat je baas dus vertrekt). Duitse collega's werken netjes hun uren maar op vrijdag werken ze veelal tot aan de lunch om al vroeg het weekend in te luiden.

 • Werken in Zwitserland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Duitsland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Frankrijk kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Engeland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Italië kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Nederland kantooretiquettes Stylight
 • Werken in Spanje kantooretiquettes Stylight
[unex_ce_button id="content_w5jwinguu,column_content_ukt6paaoj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#000000" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#d60000" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#d60000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/11/Internationale-kantooretiquettes-Stylight.zip" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD SLIDES[/ce_button]

Socializen op de werkvloer?

In Frankrijk maak je vrienden, netwerk en onderhandel je (en hoor je de laatste roddels) in de rookruimte; collega’s voeg je echter niet toe op Facebook. Ook in Duitsland houd je het strikt zakelijk en praat je niet over persoonlijke dingen. O en Zwitsers blijven neutraal en houden juist niet van roddelen. 

Ben je jarig? Dan bak je in Duitsland een of meerdere taarten; Britse collega’s verwachten juist dat je een taart en een kaart voor ze meeneemt op hun verjaardag.

Werken over de grens: wat is jouw favoriete cliché?