More projects


De bikini is jarig!

Bikini viert 70e verjaardag

Anno 2016 is het misschien gek om voor te stellen maar 70 jaar geleden zorgde een tweedelig badpak voor een ware revolutie. Op 5 juli 1946 showde de Franse designer Louis Réard in Parijs er eentje en noemde het de "Bikini". Het was overigens niet de eerste “bikini” maar wel de kleinste tot dan toe, want je kon de navel van de draagster - een Franse showgirl - zien.

Revolutie of niet, het duurde nog enkele jaren voordat het ‘nieuwe’ kledingstuk populair werd onder ‘gewone’ vrouwen. Sindsdien vormt het een onmisbaar kledingstuk en is het tegelijkertijd het minst populaire item in de kledingkast van een vrouw. Vandaag vergeten we eventjes onze haat-liefde verhouding om ons onder te dompelen in 70 jaar bikinimode. Immers, al 70 jaar dragen vrouwen met trots de bikini; wie weet vinden we wat inspiratie om onze eigen bikini babe te vinden. En ons niet langer te verschuilen in die witte maxi jurk. Nog net op tijd voordat de zomer echt start.

[unex_ce_button id="content_qnhg3v226,column_content_ukt6paaoj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/06/Stylight-de-bikini-is-jarig-bewegende-beelden.gif" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD GIF[/ce_button]

Schandalig in de jaren 40...

 

Het was absoluut not done om je navel te laten zien. Tweedelige badkleding was dan ook high waisted en vaak ook nog met een schortje. De Amerikaanse actrice en zwemster Esther Williams boycotte de Parijse versie en lanceerde haar eigen lijn met zwemkleding.

Onmisbare accessoires in de jaren 40 waren:

 • een tulband (het antwoord van vrouwen wereldwijd op de rationering van hoeden tijdens de oorlog)
 • wedges met zolen van kurk (Salvatore Ferragamo lanceerde zijn wedges al in de jaren 30; tien jaar later waren ze immens populair) of witte sleehakken.

Het meisje in de bikini (jaren 50)

 

Tien jaar later werd de bikini al regelmatig gedragen op Europese stranden: vooral aan de Côtes d'Azur dankzij Brigitte Bardot. In 1953 werd zij in een kleine bikini gespot op La Croisette, wat wereldnieuws werd; een jaar eerder speelde ze de vrouwelijke hoofdrol in The girl in the bikini. Aan de andere kant van de oceaan worden alleen pin up girls in een bikini gespot. Actrice Jane Russel zou er eentje dragen in The French Line, maar voelde zich “te naakt” en koos voor een badpak.

“Tiki” en “excotisch” waren buzz woorden in de VS. Dag zag je terug in mode en interieur met een kitscherige mix van tropische en excotische elementen als gevolg. In de jaren 50 zag je overal op het strand en in het straatbeeld raffia manden en tassen versierd met bloemen of strikken, net als deze zomer. Van katachtige zonnebrillen waren we ook fan.

De bikini wordt gemeengoed in de jaren 60

 

Steeds meer vrouwen kiezen voor tweedelige badkleding; low cut broekjes en nauwsluitende topjes zijn het devies in de jaren 60. In de VS zijn The Beach Boys, de strandcultuur en surfen razend populair; de bekendste bikini is echter die van Ursula Andress in Dr. No (1962).

In 1964 start Sports Illustrated met hun jaarlijkse bikini special (onder de noemer Nothing but Bikinis!).

In deze “zwingende” jaren zijn geometrische prints en vormen populair. Badmutsen en zonnebrillen met ovalen glazen complimenteren de veelgeziene theatrale poses die vrouwen op het strand aannemen. Met enige vakantiekiekjes als resultaat.

De gehaakte jaren (70)

 

Ondanks de opkomst van nieuwe materialen kozen vrouwen massaal voor kleurrijke, gehaakte exemplaren. En liefst zo klein mogelijk. De tanga slip werd voor het eerst gedragen; het is overigens onduidelijk of dat in Brazilië of Ibiza was... En in 1974 werd de unisex stringbikini gelanceerd. De Oostenrijkse designer Rudi Gernereich ontwierp deze als reactie op de ban op naaktstranden in LA.

Zonnebrillen werden in deze jaren steeds groter, à la Jackie O. Zij droeg ze tijdens een verblijf op Capri, dus wij ook. Sjaaltjes werden om het haar gebonden of als hoofdband gedragen. Vrouwen die meer hippie waren kozen voor een grote flaphoed om het haar te bedekken. En we liepen rond op klompen (!) of bruine sandalen met sleehak; op een combi van de twee liep je helemaal goed.

Fan van de beach looks? Klik op de afbeeldingen voor meer producten

Jaren 80 kleuren fluo

 

Met dank aan Jane Fonda en haar workout video's liepen we in de jaren 80 met beenwarmers, leggings en hoofdbanden rond. Op het strand showden vrouwen hun vormen in miniscule bikinis. Dankzij al dat harde gezwoeg in de sportschool hadden we immers niks te verbergen. Zeer hoog uitgesneden badpakken en bikinibroekjes waren in geliefd. Bij voorkeur in een felle kleur.

Het haar droegen we kort of in een staart met een scrunchie. Verder liepen we massaal op sneakers (net als nu) en ook met een bum bag liep je gerust rond. Die noemden we toen overigens een buik- of heuptasje. Weer eens wat anders dan een zwarte handtas om je Walkman in op te bergen - Sony lanceerde de eerste in 1979 in Japan.

Beverly Hills 90210, Baywatch en meer in de jaren 90

 

Californië was waar het gebeurde in de jaren 90. Baywatch, Beverly Hills 90210… Allemaal wilden we gered worden door Mitch (of Pamela) en droegen we kleurrijke kleding of iets met een dierenprint. Op de cover van de Sports Illustrated Swimsuit editie in 1996 droegen Valeria Mazza en Tyra Banks bikini's in luipaard print.

Ook in de jaren 90 bleven we sportief en dan vooral op rollerschaatsen en inline skates. En het liefst op boulevards langs het strand. Tegen de zon droegen we een (baseball) pet; in onze oren opzichtige hoepeloorbellen.

Vanaf de jaren 2000 mogen we de navel weer laten zien

Wat in de jaren 40 absoluut niet kon, werd aan het eind van de eeuw gemeengoed. Sterker nog, het was 'raar’ als je niet navel liet zien. Aan versieren deden we ook: van piercings tot tatoeages en glinsterende navelkettingen. Naveltruitjes (de voorloper van de crop top) droegen we allemaal, bovenop een very low broek. Bikinitopjes waren driehoekig, in metallic of wit.


In het begin van de nieuwe eeuw waren hoeden 'een ding': van de bucket hat tot cowboy hoed, op het strand bedekten we ons hoofd tegen de zon. Verder droegen we grote zonnebrillen met vierkante en kleurrijke glazen. Dankzij technologische ontwikkelingen konden we onze Nokia mobieltjes en later ook iPods meenemen ter afleiding op het strand.

Wrap it up (2010 en verder)

Deze zomer (2016) zijn wrap bikini's je van het. Met een sportieve touch overigens: geometrische vormen, felle kleuren en strakke lijnen zullen we veelvuldig zien op het (stads) strand. Healthy is the new black en geluk vinden we dankzij een yoga- of meditatiesessie. Met als beloning geen ijsje maar een groen sapje... Mager willen we niet meer zijn; we kiezen voor gezond en afgetraind. Op de cover van de Swimsuit edite van Sports Illustrated siert dit jaar het curvy model Ashley Graham.


Welke accessoires stop je in je strandtas?

 • Een zonnebril met ronde, reflecterende glazen (net als 10 jaar geleden).
 • Daarnaast blijven Normcore en atheleisure populair: dat betekent dat de sportslipper (denk zwart met witte Adidas strepen) weer terug is. Zowel op het strand, zwembad als in de stad...

Fan van de beach looks? Klik op de afbeeldingen voor meer producten

 • Stylight bikini is jarig jaren 60 model in witte bikini
 • Stylight de bikini is jarig jaren 40 model in rode bikini met parasol
 • Stylight de bikini is jarig jaren 50 model in bloemenbikini
 • Stylight de bikini is jarig met jaren 60 model in witte bikini en badmuts
 • Stylight de bikini is jarig jaren 70 model in orange bikini flaphoed en gitaar
 • Stylight de bikini is jarig met jaren 80 model met fluo roze bikini en hoofdband
 • Stylight de bikini is jarig jaren 90 model in luipaardprint bikini en pet
 • Stylight de bikini is jarig model uit 2000 in metallic bikini zonnebril en cowboy hoed
 • Stylight de bikini is jarig model uit 2010 in rode bikini met smartphone groen sapje en yogamat
[unex_ce_button id="content_y849a5swq,column_content_ukt6paaoj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/07/Stylight-de-bikini-wordt-70-losse-beelden.zip" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD LOSSE BEELDEN[/ce_button]
[unex_ce_button id="content_y849a5swq,column_content_6h7d7buqx" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/06/Stylight-70-jaar-bikini-mode.png" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD INFOGRAPHIC[/ce_button]

Voor welke strand outfit ga jij?