More projects

Het grote mode-ABC

De M is voor 'mom jeans'

Van A tot Z: de fashion items die onze moeders vroeger al droegen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Een moeder die je vertelt dat de kleding die je draagt, vroeger ook bij haar in de kast hing. "Dat heb ik vroeger ook allemaal gedragen!" En browsen we even door het mode aanbod voor dit voorjaar, dan lijkt het één grote throwback naar mama's jeugdjaren. Van de grote oorbellen en schoudervulling uit de tachtiger jaren tot de mom jeans uit de jaren negentig.

Met Moederdag voor de deur vonden we het bij Stylight tijd om de fotoalbums van onze moeders te style-stalkenTer handleiding maakten we een overzicht van fashion trends die onze moeders vroeger al droegen, van A tot Z. Het grote mode-ABC - de Moederdag editie, dus. Maken we aantekeningen?

[unex_ce_button id="content_fqx6hxfjg,column_content_l8toxbffn" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#000000" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#e7e7e7" button_border_hover_color="#e7e7e7" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2017/05/Moederdag-ABC-infographic-Stylight.jpg" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD INFOGRAPHIC[/ce_button]

I got it from my mama:

  • Moederdag ABC Stylight
  • Moederdag ABCDEFG Stylight
  • Moederdag HIJKLM Stylight
  • Moederdag NOPQRST Stylight
  • Moederdag UVWXYZ Stylight
[unex_ce_button id="content_juk5tnrcl,column_content_l8toxbffn" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#000000" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#e7e7e7" button_border_hover_color="#e7e7e7" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2017/05/Moederdag-ABC-slides-Stylight.zip" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD SLIDES[/ce_button]

A is voor acid washed jacket

Deze zomer raden we je aan in te investeren in een stukje pure denim geschiedenis: een acid washed jacket. En dan het liefst van Levi's, Wrangler of Lee. 's Werelds meest iconische denim silhouette was als eerst gezien in 1870, tegenwoordig hangen de winkelrekken er (over) vol mee.

is voor bandana

Zoals veel modetrends in de jaren tachtig, waren er ook verschillende stijlen voor de bandana. Onze moeders kozen voor het traditionele paisley patroon. In rood, zwart of wit. De look werd afgemaakt door (heel veel) haarlak en een aviator zonnebril. In true rockstar style. 

C is voor corset belt

Kim Kardashian West en Kylie Jenner hebben een groot aandeel in deze teruggekeerde trend: de corset riem. Overigens niet vreemd, aangezien de Kardashian clan er inmiddels een gewoonte van heeft gemaakt om underwear als outerwear te dragen.

is voor denim skirt

De midi denim a-lijn rok met knoopjes om precies te zijn. De seventies revival die sinds vorig seizoen weer helemaal terug van weg geweest is. Ro(c)k de jaren zeventig!

E is voor espadrilles

Oorspronkelijk komen de espadrilles uit Spanje, waar het eerste paar in 1322 met de hand gemaakt werd. In Spanje (maar ook in Frankrijk) koop je ze dan ook voor een paar stuivers op de markt, maar tegenwoordig zien we ook veel high fashion versies. Van Chanel tot 3.1 Phillip Lim en Valentino!

is voor fanny pack

Hoewel de fanny pack in de jaren negentig uitsluitend werd gelinkt aan de verdwaalde tourist, maakte de heuptas haar comeback in de modeshow van onder andere Alexander Wang en Karl Lagerfeld. En niet meer alleen in neon nylon: van urban cool bij Patta tot chic leer bij BASCH Amsterdam.

G is voor gold earings

Zoals veel trends in de jaren negentig, waren de gouden oorbellen oversized and outspoken. In werkelijkheid zijn gouden oorbellen een klassieke accessoire die eigenlijk nooit uit de mode gaan en vandaag de dag nog net zo relevant zijn als tijdens het disco tijdperk!

is voor high waisted pants

Graaf in je moeders kast en dit item kom je sowieso tegen. De hoge taille broeken herken je aan de hoge taille en wijde pasvorm. Erg populair in de jaren zeventig maar ook veel te zien in het straatbeeld van de jaren tachtig. Pas in de negentiger jaren maakten we kennis met de heupbroek!

I is voor idol shirt

Of ze nou fan was van Madonna, David Bowie of The Beatles: onze moeders droegen maar al te graag t-shirts met hun grote idool er op. En ja, wij dragen op onze beurt weer schaamteloze Purpose Tour merchandise. 

is voor jumpsuit

De eerste jumpsuits werden gedragen door parachutisten. Letterlijk een springpak! In de jaren zestig begonnen artiesten met het dragen van modieuze varianten en evalueerde het item van werkkleding naar mode.

K is voor kitten heels

Het was Karl Lagerfeld die ze tijdens zijn Chanel Haute Couture herfst 2016 collectie weer terug op de modekaart bracht: de kitten heels. Ofwel de miniscule hak. Begin jaren '70 kwamen ze in de mode en in de jaren '90 maakten ze een comeback.

is voor leopard coat

Van Brigitte Bardot in de jaren '80 tot Kate Moss anno 2017: de luipaard is al jarenlang een eyecatcher. Sterker nog; is luipaard print ooit echt uitgeweest? Van faux fur jassen tot mantels, er zijn genoeg varianten om uit te kiezen. Lekker kittig! 

M is voor mom jeans

Ken je die broeken die je moeder in de jaren 90 aan had? De mom jeans, ja. De moeder van de boyfriend jeans. Hoge taille, een klein beetje taps toelopend en zonder stretch. Dé stijltrend van de jaren negentig.

is voor nylon bomber

Wat begon als een jack voor piloten (cc Alpha Industry) en later uitsluitend werd gedragen door gabbers, is tegenwoordig niet weg te denken uit de collecties van grote designers als Alexander Wang en zelfs Burberry. 

O is voor one-piece swimsuit

Dat je anno 2017 een badpak aan je zwemcollectie mag toevoegen, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar wie herinnert Kylie Jenner in mama Kris' rode one-piece badpak nog? De nieuwe trend: kleur!

is voor perm

More is more is wat we denken bij het zien van de kapsels van onze moeders. En het eighties permanentje is terug van weg geweest: van Blake Lively tot Bella Hadid. Big hair, don't care! 

Q is voor quarter-sleeve t-shirt

Tot aan de jaren vijftig werden t-shirts nog als onderkleding beschouwd. Het is James Dean geweest die het t-shirt mainstream maakte. Onze moeders spotten we voornamelijk in baseball t-shirts, met driekwart mouwen. 

is voor ruffle blouse

The ruffle is on the rise! Of het nou ruffle mouwen of ruffle pijpen zijn, we kunnen niet om de romantische trend heen dit seizoen. De trend stamt uit de 15e eeuw, maar designers als Miu Miu, McQueen, Balmain, Carven, Comme des Garçons en (heel veel) meer namen de ruffles ook op in hun collectie!

S is voor shoulder padded blazer

In de late jaren zeventig werd kleding hoekiger; veel schoudervulling en een smalle taille. Een populaire outfit was een coltrui met daar overheen een blazer met hoekige schoudervullingen. 

is voor tie dye

Peace, love and tie dye. De hippietrend uit de jaren zestig is eclectisch en bont, maar weer helemaal toegestaan. De print is ook terug op de catwalk; van broeken bij Michael Kors tot een bijna volledige collectie van tiedye items bij Isabel Marant. 

U is voor undone brows

Bezuinig wat op je beauty habits: laat je wenkbrauwen vol en natuurlijk net als in de jaren tachtig. Denk Madonna en Brooke Shield, of Cara Delevingne. The bushier the better.

is voor volume skirt

De a-lijn rok uit de jaren zestig geeft elke outfit een retro touch! Lekker praktisch ook, want door het wijduitlopende model kan je er makkelijk in bewegen en dansen!

is voor white sneakers

De fitness-cultuur werd hip en happening in de jaren tachtig door films als Flashdance. Sportkleding werd voor het eerst gezien op straat; van beenwarmers tot sneakers. 

is voor XL trench coat

Eind jaren zeventig werd de mode wat meer oversized. Wat voor controverse zorgde: slanke vrouwen konden hun figuur niet tonen en vollere vrouwen vonden het niet flatteus. 

Y is voor yellow-lens sunglasses

Het was de trend van Coachella 2017: zonnebrillen met gekleurde glazen. Hashtag no filter needed. Bonuspunten voor een klein hartje van diamantjes in het bovenste hoekje van je rechter brilglas.

is voor zipper jacket

Van Sandy uit Grease en tot Madonna David Bowie op de cover van Heroes: in de jaren zeventig werd het leren jasje volledig unisex. Het was de gouden tijd voor leren kleding. 

Ga jij jouw moeders fotoalbum ook style-stalken? Fijne Moederdag!