More projects
Voorwerpen Oktoberfest 2016

Oktoberfest 2016: recap met leukste weetjes en cijfers

5,6 miljoen mensen reisden af naar de Beierse hoofdstad voor de 183e editie van Oktoberfest. Van 17 september tot en met 3 oktober was het dan ook weer tijd voor bier (zo'n 6,3 miljoen liter), borsten (niet geteld) en bratwurst (het exacte aantal werd niet geteld, wel werden er 106 runderen en 58 kalveren geroosterd en opgegeten). Stamgast Arnold Schwarzenegger was van de partij, het team van Bayern München (inclusief onze eigen Arjen Robben met vrouw en kinderen) feestte mee en ook tieneridool Justin Bieber bracht een bezoekje.

Dit jaar werd de beveiliging opgeschroeft en moesten bezoekers hun rugtas thuis laten. Of dat de reden is waarom 410 mobieltjes, 580 ID-kaarten en 680 kledingstukken werden achtergelaten op de Theresienwiesn zullen we wel nooit te weten komen. En er waren - ondanks de elegante kleding van menig bezoeker - natuurlijk weer tal van grappige taferelen. 

Met hulp van het Loket voor Gevonden Voorwerpen, Afdeling Oktoberfest en de politie in München (die een best grappig Twitteraccount beheren), maakte Stylight traditiegetrouw weer een recap van het jaarlijkse bierfeest.

[unex_ce_button id="content_ev5p8ho9m,column_content_53nm1l5pj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#008799" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0" button_border_color="#008799" button_border_radius="0" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/09/Oktoberfest-2016-statistieken-Stylight-1.jpg" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD INFOGRAPHIC[/ce_button]

Paaldansen, knopen en ritsen

Kledingstukken (tops, vesten etc.) worden het vaakst bij het loket afgegeven. Dit jaar ook een set van drie Ralph Lauren boxershorts; Lederhosen en Dirndls spannen overigens de kroon. Geen wonder dan ook dat er veel bezoekers aan het eind van de dag naakt of halfnaakt over het terrein lopen. Of zoals een Engelse bezoeker - gekleed in slechts een onderbroek - zijn paaldanskunsten liet zien. Van de politie in München kreeg de man in kwestie op de zevende dag van het bierfeest de twijfelachtige eer de ‘Wiesn fail van d(i)e dag’ te zijn.

Naast fluweel, dat we in onze stijlgids als trend voor 2016 presenteerde, spotten we ook een andere trend. Er werden aanzienlijk meer knopen en ritsen gevonden dan in voorgaande jaren.

Na kleding, worden portemonees en geld veelvuldig verloren door de dan wel of niet in beschonken toestand rondlopende bezoekers, ook wel Bierleichen genaamd. Naast het hoge alcoholpercentage van het speciaal gebrouwen bier (13%), dat je overigens alleen per liter (of Maß) kunt bestellen, helpt het niet dat je bij het horen van 'Ein Prosit' een Aug dient te drinken. Het liedje wordt elke 20 minuten gespeeld en een Aug - of rondje - betekent dat je na 80 minuten je bier op moet hebben (er zijn immers vier rondjes of Augen per bierpul). Dat tikt lekker aan voor de organisatoren van het festival: de prijs van het bier, gekoppeld aan lokale bierprijzen aldus de brouwers, stijgt ieder jaar. Dit jaar betaalde je € 10,40 tot € 10,70 voor een biert(je). In totaal werd er dit jaar zo'n 6.3 liter gedronken, dus tel uit hun winst.

Beroemde bezoekers van het Wiesn volksfeest

Voor sommige bezoekers is dat bedrag natuurlijk peanuts. Op 17 september, de eerste dag van het volksfeest, regende het pijpenstelen. Toch begon het festival bijzonder goed. Nadat de burgemeester van München om 12:00 uur "Opzaft is!" ("het biervat is geopend") riep bracht niemand minder dan Justin Bieber, samen met zijn vader, een bezoek aan Theresienwiesn.  Het meisjes- en vrouwenidool was in de stad voor een concert, sloeg twee pullen bier - dat is dus gelijk aan 16 shotjes - achterover en was verwikkeld in een geanimeerd gesprek met een dame in Dirndl. Hij zelf droeg overigens geen Lederhosen of zwarte baseball cap maar verborg zichzelf onder een zwarte hoodie. En wilde geen bratwurst of pretzel.

Net als veel andere celebrities koos Bieber voor Käfer, in de volksmond ook wel de VIP-biertent genoemd. Zo ook Richard Branson en Kevin Spacey. Beiden heren waren aanwezig bij de Bits & Pretzels conferentie voor en over startups en bezochten aansluitend - gekleed in Lederhosen en niet in hipster herenkleding- het Oktoberfeest. Saillant detail is dat Richard met zijn eigen privéjet naar de Beierse hoofdstad vloog; voor Kevin daarentegen moest de organisatie € 150.000 op tafel leggen voor jawel een eigen jet.

Tenslotte was ook Arnold Schwarzenegger dit jaar weer van de partij. In tegenstelling tot Bieber en co. koos hij voor Schützen, een biertent waar een jonger publiek graag komt. De spierbundel - gekleed in Tracht en niet in een zwart bomberjack zoals in The Terminator - ging gretig op de foto met fans, sprong op het podium en dirigeerde de band. Hij waagde zich gek genoeg niet aan het dragen van zoveel mogelijk bierpullen.

Seksspeeltje nog altijd niet gevonden

Voor de gewone Oktoberfest bezoeker zijn geheel andere problemen aan de orde. Trouwringen, kunstgebitten en gehoorapparaten worden ook regelmatig bij het Loket voor Gevonden Voorwerpen afgegeven. Of te denken aan de bezoeker die zijn of haar bloeddrukmeter verloor, lijkt ons toch niet de beste plek voor iemand die op zijn of haar bloeddruk moet letten... Overigens werd er ook een doktersverklaring gevonden op het terrein. En jawel, de bezoeker in kwestie mocht van de dokter niet werken tussen 17 september en 3 oktober 2016. Laten dat nou precies de data zijn van het bierfeest.

De mannelijke bezoeker die zich - van slag en ook een beetje boos - meldde bij de politie slaat wellicht alles. De man had zijn rugzak moeten achterlaten bij de garderobe. Toen hij deze ging ophalen bleek een voor hem zichtbaar belangrijk item - een dildo - te ontbreken. De politie kon hem helaas niet verder kon helpen. De dildo is overigens ook (nog) niet afgegeven bij het loket.

O.a. twee GoPro's en een iPad zijn nog altijd niet opgehaald. Alle verloren eigendommen kunnen tot 1 februari 2017 worden afgehaald bij het Loket voor Gevonden Voorwerpen te München.