More projects

Oktoberfest
voor beginners

Oktoberfest 2016

Ben je van plan om dit jaar naar de Beierse hoofdstad af te reizen voor de 183ste editie van Oktoberfest? Het volksfeest is veel meer dan de drie B's - bier, borsten en braadworst. Wij van Stylight kunnen het weten, ons hoofdkantoor bevindt zich immers in München!

Daarom maakten we een stijlgids voor beginners - met (mode)tips & tricks. Zo zien we dit jaar opvallend veel Dirndls van fluweel en ook roze is inmiddels toegevoegd aan het kleurenpalet. Mannen dragen nog immer een Lederhosen al dan niet met een grijs, groen of bruin vest, die ze nooit wassen. Jetzt geht’s los!

[unex_ce_button id="content_ev5p8ho9m,column_content_53nm1l5pj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#e8ae00" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0" button_border_color="#e8ae00" button_border_radius="0" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/09/Stylight-Kleding-voor-Oktoberfest-2016-tips.jpg" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD INFOGRAPHIC[/ce_button]

Het grootste bierfestival ter wereld

Oktoberfest vindt plaats op de Theresienwiese (‘Bavariaring München’ op Google Maps), een groot terrein in het centrum van München. In de volksmond wordt het Oktoberfest overigens ‘Wiesn’ genoemd.

Het is letterlijk en figuurlijk het grootste bierfestival ter wereld:

  • Circa 5,9 miljoen bezoekers in 2015
  • Circa 13.000 man personeel
  • Circa 106.000 zitplaatsen (aan de lange houten tafels)
  • 14 immens grote biertenten op een totale oppervlakte van ongeveer 420.000 m²

De klassieke Oktoberfest look

Oktoberfest is zoveel meer dan een bierfestijn; centraal staan namelijk de Beierse cultuur en tradities. De inwoners van Beieren zijn erg traditioneel en stolz op hun tradities, inclusief de klerendracht of Tracht. Op zondag, bij bruiloften of andere belangrijke gebeurtenissen dragen ze deze kleding. Dus omhels de traditie door je ook zo te kleden.

Onze belangrijkste (mode)tip is om je hakken thuis te laten (want groot terrein en na al die liters bier ga je niet charmanter lopen). Vrouwen dragen de beroemde Dirndl, een jurk die - ook door het opgestoken gevlochten haar - de nadruk legt op de borsten. Het jurkje doet overigens ook je taille smaller lijken.

Waar te koop? Als je helemaal wilt uitpakken ga je naar Lodenfrey of Angermaier voor een designerversie van een luxe stof (met prijzen van €500 tot €1.500 of meer). Maar ook in de reguliere winkelstraat - bij Esprit of C&A bijvoorbeeld - verkopen ze speciale Wiesn items. Vergeet in ieder geval niet dat het om stijlvol gaat: Paris Hilton - in goudkleurige Dirndl - werd in 2006 permanent verbannen van het festival omdat zij de bezoekers beledigde met haar outfit. Beter kies je dan ook voor een traditionele kleur en koop je een groene, blauwe of rode jurk.

De mannen dragen een Lederhosen - die nooit wordt gewassen. Traditiegetrouw hoort daar ook een Beiers hoedje - een Tirolerhüte - bij. Vroeger zei de hoeveelheid plukjes geitenhaar op de hoed hoe welvarend de drager was. Vandaag de dag koop je voor zeven euro een synthetische variant.

Bier, zweet en tranen

Stel je voor: 12 (of meer) bierpullen dragen in een warme en luidruchtige tent vol met dronken mensen. Twaalf uur lang en dat gedurende 16 dagen. Werken tijdens Oktoberfest is horeca voor topsporters. Dit jaar zette Matthias Völkl een nieuw record bierpullen dragen neer: hij droeg er 29. Een bierpul heeft een gemiddeld gewicht van 1,2 (leeg) tot 2 kilo (vol).

Het is niet alleen voor spierbundels: Albert Einstein werkte in 1896 als electricien en tentenbouwer. En vrouwelijke serveersters verdienen - als we de geruchten mogen geloven - tussen de 10k en 15k, dus het is best lucratief zwoegen. 

Het bier dat wordt gedronken tijdens Oktoberfest is geen gewoon bier. Ten eerste moet het gebrouwen zijn in München en alleen tarwe, hop en water mogen worden gebruikt. Ook het alcoholpercentage ligt een stuk hoger: 1 liter van het bier staat gelijk aan 8 shotjes. Het moge dan ook geen verrassing zijn dat er vorig jaar meer dan 7.000 personen naar de ziekenboeg van het Rode Kruis moesten. Ook in de weken na Oktoberfest ondergaan veel bezoekers de gevolgen: dan heerst de zogenaamde ‘Wiesn-grippe’.

Hou je niet van bier? Voor de wijnliefhebbers is er de Weinzelt (wijntent).

  • Stylight Oktoberfest 2016 cijfers en weetjes
  • Stylight Oktoberfest 2016 Beierse taal
  • Stylight Oktoberfest 2016 kleding dirndl
[unex_ce_button id="content_vxl1fmuae,column_content_ji9psrjqd" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#e8ae00" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#e8ae00" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/09/Stylight-Oktoberfest-voor-beginners.zip" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD SLIDES[/ce_button]

Met deze modetips en feitjes, ben je helemaal klaar voor je eerste Oktoberfest.

Ein Prosit!