More projects

De geschiedenis van twee modesteden

Parijs versus Londen, de basis feitjes

 

Het halfjaarlijkse mode circus is in volle gang: vrijdag doen modekenners Londen aan, daarna volgt Parijs.  Voor ons bij Stylight het moment om deze aan elkaar gewaagde modesteden tegenover elkaar te zetten voor een tussenstand. Wie zit er front row, welke drankjes drinken we en hoe overleven we alle shows?

De illustraties zijn in de stijl van de Franse grafisch designer Vahram Muratyan, die voor zijn boek Paris VS New York, A tally of two cities zijn thuisbasis Parijs visueel - met prachtige illustraties - vergeleek met New York.

[unex_ce_button id="content_8655fhptx" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#f69d9d" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/02/Stylight-Parijs-versus-Londen-Fashion-Week-tassen-drankjes-auto´s-gebouwen-gezichten-en-eten.png" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="1" in_column=""]DOWNLOAD DE INFOGRAPHIC[/ce_button]

De locatie, shows en sfeer

Als we dan toch gaan afturven, wint Parijs het qua historie. De eerste officiële modeweek werd in 1973 georganiseerd (vanaf 1945 werden er reeds couture shows georganiseerd). Grote modehuizen als Chanel en Balmain showen in de Franse modestad ieder seizoen hun nieuwe collecties. Karl Lagerfeld weet elk seizoen weer het Beaux Arts gebouw uit 1897, le Grand Palais, te transformeren in een totale Chanel omgeving (denk: supermarkt, vliegveld of café). Dit jaar is Givenchy weer terug en showt hun AW collectie in hun thuisbasis. Hedi Slimane showt zijn damescollectie. Benieuwd of er weer stoere biker jasjes zijn voor het nieuwe seizoen. Tenslotte wordt de eerste collectie van Dior zonder Raf Simons op 4 maart getoond. Talent van eigen bodem zoals Iris van Herpen is dan ook in goed gezelschap in Parijs. 

Londen Fashion Week (sinds 1984) kent een jongere, meer edgy sfeer. Niet in de laatste plaats door de locatie: Brewer Street Car Park in het nog altijd hippe Soho. Gevestigde namen als Vivienne Westwood en Burberry delen in die voormalige autogarage de catwalk met jonge talenten en ook Topshop showt er. In totaal kiezen meer dan 80 merken en ontwerpers dit seizoen voor Londen: Mulberry showt voor het eerst sinds 2013 weer en schoenenlabel Charlotte Olympia verschijnt voor het eerst op de catwalk.  En er gaan verhalen rond dat Kayne West een verrassingsoptreden zal verzorgen...

In de woorden van LFW-ganger Alexa Chung is Londen Fashion Week een totaal andere ervaring: minder commercieel en de streetstyle looks hebben een humoristische ondertoon. Volgens outsiders gelden ze bovendien als vernieuwend en origineel. Net iets anders dan de meer klassieke maar eveneens fashionable outfits van Inès de la Fressange en co. Die we overigens ook steeds vaker op Adidas Originals sneakers voor dames spotten.

Celebrities, armcandy en meer

Qua celebrities hebben beiden steden fans. Wat we zeker weten is dat we zowel in Parijs als in Londen de nieuwste it-bag van dit moment zullen spotten, de Gucci Dionysus aan de arm van Cara Delevingne, Kendall Jenner en Alexa. 

Tenslotte vragen we ons af waar Derek Zoolander en Hansel zullen opduiken. Wie weet doet Derek nog een walkoff met Cara maar dan voor Buckinham Palace in plaats van de Eiffeltoren. Of maakt hij een selfie - met Blue Steel look - met haar wassen zusje of die van Kendall in Madame Tussaud. Die worden aan de vooravond van LFW namelijk onthuld. Met ook nog het 100-jarige bestaan van de Britse Vogue en de expo in de National Portrait Gallery, moeten we stellen dat Londen dit AW seizoen, Parijs het nakijken geeft. Tenzij Derek en co een nog betere stunt uithalen dan vorig jaar tijdens de Valentino show in Parijs.

 

 • Stylight Parijs versus Londen Fashion Week
 • Stylight Parijs versus Londen Fashion Week Chanel versus Burberry
 • Stylight Lily Rose Depp versus Brooklyn Beckham
 • Stylight Uber chauffeur in taxi
 • Stylight Grand Paleis versus Brewer Street Car Park
 • Stylight front row fashionistas Parijs versus Londen
 • Stylight sigaretten versus paraplu
 • Stylight Gucci tas parijs versus Londen
 • Stylight kopje koffie versus groene smoothie
 • Stylight macarons versus avocado op toast
 • Stylight champagne versus cocktail
 • Stylight fles rode wijn versus kopje thee
[unex_ce_button id="content_vbwz1ha53" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#f69d9d" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.nl/wp-content/uploads/sites/37/2016/02/Stylight-De-Geschiedenis-van-twee-modesteden.zip" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="1" in_column=""]DOWNLOAD DE SLIDESHOW[/ce_button]

Kies jij Parijs of Londen?